Baza pomysłów Czytelników do walki z koronawirusem w zakładach pracy

with 10 komentarzy

Zapraszam do artykułu, w którym gromadzę pomysły moich Czytelników, wdrażane w zakładach pracy w celu walki z koronawirusem.

pomysły na walkę z koronawirusem - mężczyzna dozujący środek dezynfekujący na dłoń

Na wstępnie warto zaznaczyć, że aktualny stan epidemii jest dla wszystkich trudny. Zakłady działają trochę po omacku, radząc sobie najlepiej, jak są w stanie. Poniżej znajdziesz pomysły Czytelników BHP od podszewki, które wdrożyli w swoich zakładach, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa. Jeśli któreś rozwiązanie jest możliwe do wdrożenia u Ciebie w zakładzie, śmiało działaj. Jeśli masz pomysł na rozwiązanie, którego nie ma w artykule, śmiało zapisz w komentarzu.

  • Stworzenie w zakładzie “sztabu kryzysowego”, w którym członkowie będą proponować nowe rozwiązania oraz dostosowywać istniejące.
  • Wyposażenie pracowników w rękawiczki (lateksowe, nitrylowe).
  • Zapewnienie maseczek lub przyłbic.
  • Częste mycie i/lub dezynfekowanie pomieszczeń i powierzchni.
  • Stosowanie płynów dezynfekujących i regularne przecieranie powierzchni często dotykanych (blatów, klawiatur, czytników itp.).
  • Zakup małych atomizerów i dozowanie do nich środków dezynfekujących, aby pracownicy mogli je mieć do swojej dyspozycji.
  • Rozwieszenie plakatów, informacji, numerów telefonów do lokalnego sanepidu, szpitali zakaźnych itp.
  • Zadbanie o zalecaną odległość minimum 1 m od innych osób.
  • Zastosowanie osłon lub przegród.
  • Przejście z tradycyjnych spotkań na wideokonferencje.
  • Zmniejszenie produkcji (oczywiście o ile to możliwe).
  • Ograniczenie liczby pracowników przebywających jednocześnie w jednym pomieszczeniu, np. w jadalni lub szatni.
  • Wprowadzenie dyżurów, aby ograniczyć liczbę pracowników przebywających w jednym miejscu.
  • Wyłączenie automatów z napojami i przekąskami.
  • Zamknięcie pomieszczeń socjalnych w części dotyczącej przygotowywania napojów i posiłków (kuchnie).
  • Rezygnacja z dostarczania posiłków z zewnątrz.
  • Rezygnacja lub zredukowanie do absolutnego minimum delegacji i innych wyjazdów służbowych.
  • Szkolenia pracowników przedstawiające im cel wdrażanych w zakładzie działań i wzmacnianie poczucia społecznej odpowiedzialności (uniknięcie efektu rozprężenia, który jest bardzo niebezpieczny).
  • Jeśli pracownik kolejnej zmiany przyjdzie wcześniej to jego zmiennik może iść wcześniej do domu, żeby ograniczyć wielkość grupy pracowników przebywających jednocześnie w szatni.
  • Jeżeli ośrodek medycyny pracy, z którym zakład ma podpisaną umowę nie pracuje, można nawiązać kontakt z innym ośrodkiem (który funkcjonuje) i tam skierować pracowników na badania profilaktyczne.
  • Praca zdalna.
  • Jeśli zakład pracuje w systemie zmianowym, zrobić godzinną przerwę między zmianami, np. 6-13, 14-21, 22-5.
  • Rekomendowanie przez osoby zarządzające pracownikami i współpracowników poszanowanie zaleceń służb sanitarnych i nielekceważenie jakichkolwiek oznak infekcji. W sytuacji stwierdzenia u siebie objawów chorobowych, pozostanie w domach. Należy pamiętać, że tylko pozostanie w izolacji pozwoli ograniczyć rozmiar epidemii.
  • Zasada otwartych drzwi – wszędzie tam gdzie się da, zostawiamy otwarte drzwi (montujemy blokady zamknięcia), aby ograniczyć dotykanie klamek.
  • Przy drzwiach wejściowych owinęliśmy klamkę gazą nasączoną płynem dezynfekującym – chciał nie chciał, łapiąc za klamkę, choć częściowo dezynfekujesz ręce.
  • Wprowadziliśmy absolutny zakaz palenia (ogranicza to spotkania ludzi na palarni).
  • Wyłączyliśmy suszarki automatyczne. W użyciu są tylko jednorazowe ręczniki papierowe.

Chcesz coś dorzucić? Napisz na kontakt@bhpodpodszewki.pl lub w komentarzu.

Podąrzaj Barbara Swoboda-Rozmus:

Jestem w świecie BHP od 2008 roku. Najpierw blisko dekadę przepracowałam w służbach BHP. Od 2017 roku jako nauczyciel praktycznej nauki zawodu prowadzę "BHP od podszewki". Tworzę wyjątkowe kursy ułatwiające zawodowe życie początkującym pracownikom służby BHP. W moich kursach stawiam na prosty język i praktyczne przykłady. Przeszkoliłam już ponad 3500 osób! Kliknij i sprawdź, jak mogę Ci pomóc: OFERTA KURSÓW

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dawid
Dawid
3 lat temu

Jeszcze dobrze by było gdyby pracownik przed przekroczeniem bramy zakładu był poddany kontroli związanej z pomiarem temperatury ciała.

Monika
Monika
3 lat temu

Jedną z metod jest również ozonowanie pomieszczeń.

Martyna
Martyna
3 lat temu

U nas oprócz większości tego co już się znalazło we wpisie jest ozonowanie pomieszczeń, a także poddawanie wszystkich dostaw promieniom lamp UV w specjalnie wydzielonym pomieszczeniu (by nie oddziaływała na ludzi) również nasze detale są tym promieniom poddawane. Płyny dezynfekujące na każdym dziale i przy wejściach. Wiem że CIOP poleca również zaopatrzenie się w maty dezynfekcyjne (takie które można położyć przed wejściem do budynku). U nas oprócz podzielenia ludzi na zmiany również zmieniły się godziny przyjścia i wyjścia z pracy. Chodzi o to, żeby pracownicy nie spotykali się z innymi działami. Więc jeden dział przychodzi na 5:00 drugi na 5:15 trzeci na 5:30 itd. to samo jest z przerwą są tak samo podzieleni. Oprócz tego klamki bezdotykowe (nie polecam tych plastikowych bo się szybko rozwalają- my sami sobie na wzór tych plastikowych zrobiliśmy metalowe).

Małgosia
Małgosia
3 lat temu

Nie włączać klimatyzacji ogólnej

Eryk
Eryk
2 lat temu

U nas w firmie drastycznie zredukowaliśmy ilość szafek pracowniczych w szatni. W miarę możliwości ustawiliśmy na hali produkcyjnej z zachowaniem odpowiednych odległości ich szafki i otoczyliśmy je parawanami by pracownik mógł się przebrać dzięki czemu ograniczyliśmy do minimum kontakt ludzi w szatniach.