Co to jest stanowisko pracy? I dlaczego często jest źle rozumiane?

with Brak komentarzy

Zauważyłam, że często powstaje spore zamieszanie w związku z nieprawidłowym pojmowaniem stanowiska pracy. Bo czy aby na pewno stanowisko pracy znaczy to, co myślisz, że znaczy?

lakiernik na miejscy pracy

Co to jest: stanowisko pracy?

Wiele osób pod tym pojęciem rozumie nazwę stanowiska pracy, np. „lider obszaru”, „specjalista ds. kontroli jakości” albo „księgowy”. Jeśli jednak zajrzymy do przepisów prawnych, okaże się, że stanowisko pracy to:

przestrzeń pracy, wraz z wyposażeniem w środki i przedmioty pracy, w której pracownik lub zespół pracowników wykonuje pracę [1]

Znając tę definicję, zapewne zaczynasz rozumieć problemy pojawiające się w związku ze zmianą stanowiska pracy w kontekście np. badań profilaktycznych, szkolenia w dziedzinie BHP, ale też oceny ryzyka zawodowego.

Wszystko się zmienia, ale nic się nie zmienia

Zdarza się że ktoś zmienia stanowisko pracy, np. z „lidera obszaru” staje się np. „brygadzistą”, ale de facto nic nie zmienia się w jego pracy: zarządza tym samym obszarem, tą samą grupą ludzi i wykonuje te same obowiązki. W tym przypadku kierowanie go na badania profilaktyczne, szkolenie BHP i zapoznawanie z oceną ryzyka zawodowego nie jest konieczne, ponieważ nie zmieniła się jego przestrzeń pracy. Nie zmieniły się ani zagrożenia, ani warunki, w których pracuje.

Nic się nie zmienia, ale wszystko się zmienia

Gdyby ten sam „lider obszaru” pozostałby z nazwy „liderem obszaru”, ale przeniesiono by go na zupełnie inny obszar zakładu, gdzie są zupełnie inne zagrożenia, to, pomimo braku zmiany nazwy stanowiska pracy, temu pracownikowi zmienia się przestrzeń pracy. Czyli będzie musiał przejść badania profilaktyczne, szkolenie BHP (w tym przypadku instruktaż stanowiskowy), a także będzie musiał zapoznać się z oceną ryzyka zawodowego.

Myślę, że teraz, mając tę wiedzę, będziesz potrafił właściwie ocenić każdą sytuację, w której zmienia się stanowisko pracy pracownika. Pamiętaj też, aby pod tym kątem przypilnować Dział HR, dla którego stanowisko pracy to nazwa stanowiska pracy. Nie zdziw się również, kiedy awansując ze „starszego inspektora ds. BHP” na „specjalistę ds. BHP” otrzymasz od kadrowej skierowanie na badania profilaktyczne. Dla kadrowej stanowisko pracy = nazwa stanowiska pracy, ale w świcie BHP stanowisko pracy = przestrzeń pracy.

[1] Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. 2003 nr 169 poz. 1650) z późniejszymi zmianami, dział I, § 2, pkt 8

Follow Barbara Swoboda-Rozmus:

10 lat pracowałam w służbie BHP. Mam uprawnienia nauczyciela zawodu. Ale nie chcę uczyć w szkole według schematów. Chcę dzielić się z Wami moją wiedzą, po prostu, jak koleżanka po fachu.